Swietelsky AG
Vissza

M3-as metró: már a Nagyvárad és a Lehel téren is elindult a munka

07.07.2022

A középső szakasz két szélső állomásán is megkezdődtek a felújítási munkálatok.

A Lehel téri állomás munkaterületként való átvétele egy hónappal ezelőtt történt meg, ahol jelenleg kőburkolatok bontása zajlik. Ezzel párhuzamosan történik a liftek acélszerkezeti szerelése, továbbá az egyik legfontosabb munkafázis, az azbesztmentesítés is. Ezen munkaszakasz végeztével következhet majd az elektromos kábelek elbontása. A nagyterű állomás fölött egy speciális, acélból készült tűzgátló szerkezet is létesül majd, az ún. fütkötényfal. A speciális berendezés egy esetleges tűz esetén a füstöt a szellőző csatorna felé tereli majd. 

A Nagyvárad téren első rész-munkaterületét már 2021. januárjában átvehették a kollégák: ez az aluljáró szint mintegy 1.115 négyzetméternyi, utasforgalomtól provizórikusan elzárt munkaterület volt. Ennek köszönhetően már korábban megindulhattak a különböző bontási és falazási munkálatok. Ezután pedig az új szellőzőcsatorna falazási munkái kezdődtek meg a lezárt területen.

Az elmúlt másfél hónap alatt pedig jelentősen felpörögtek az állomási bontási munkálatok: elbontották a peronon lévő gránit burkolat egy részét, az aluljáró szinten fennmaradó kvarcit padlóburkolatot, mindkét szinten a pillérek burkolatát (ezek vakolása is megkezdődött), az utasforgalmi térben lévő acél szerkezetű lépcsőt, a Glasal burkolatokat, valamint a jelű felszíni lift vasbeton oldalfalát.
Emellett befejeződtek a vágánytéri injektálások, megkezdődött az újonnan épülő vasbeton lépcső szerkezetépítési és az ÁDI helyiségcsoport kilakítása.  

A fotókért és a háttértartalomért köszönet a Magyar Építőknek.