Swietelsky AG
  • SWIE Seite Ueber Uns Header 3400 Auf 2240X1040 Rgb
Vissza

M3-as metró: világszintű innováció a felújításon

10.12.2021

A hármas metró rekonstrukciója során a sikeres rekonstrukció és kivitelezés érdekében számos egyedi műszaki megoldással találkozhattunk. Mindezek közül kiemelkedik egy, amely világszintű innovációnak számít - íme a ferdepályás felvonók.  

A középső szakasz 9 állomása közül 6 állomáson egy speciális, ferdepályás felvonó fog beépítésre kerülni, mely az akadálymentes közlekedést hivatott biztosítani a metróval közlekedő mozgáskorlátozott személyek, idősek és a babakocsisok számára.
Érdekesség, hogy hasonló, metróban található ferdepályás lift eddig csak New Yorkban és Svédországban létezett; a magyar felvonók végül a skandináv mintát követve kerültek és kerülnek kivitelezésre.

 

Miért kell ferdepályás lift? Miért nem jó a rendes?

  • Egyrészt több állomás felszínhez viszonyított elhelyezkedése nem teszi lehetővé a függőleges aknán keresztül történő megközelítést, pl.: a Klinikák és az Arany János utcai megállók épületek alatt helyezkednek el.
  • Emellett figyelembe vették azt is, hogy gazdaságosan lehessen megépíteni ezeket a felvonókat, a közúti forgalom megbénítása nélkül.

Továbbá a tűzvédelem is kiemelkedő jelentőségű szempont volt. 

Az egyedi megoldásról a fotókat és bővebb tartalmat a Magyar Építők készített.