Swietelsky AG
Vissza

Világszínvonalú technológia: látszóbeton a békéscsabai vásárcsarnokon

30.11.2021

Korábbi cikkükben már olvashattak róla: a megyeszékhely arculatát látszóbeton uralja

A projekt során új pavilonsort és piacot, továbbá ezekhez tartozó parkolóházat kap a megyeszékhely.
Ezek kivitelezése két ütemben zajlik: elsőként a parkolóház kerül megépítésre, majd ennek használatba vétele után veszik át a kollégák a pavilonsort és a piacot munkaterületként. A részelemek ezen egymásutánisága és az ütemek közé beiktatott használatbavételi eljárás kiemelt figyelmet és kooperációt igényel a kollégáktól a projekthatáridő sikeres teljesítéséhez.

Az első ütem, azaz a parkolóház megépítése decemberben fejeződik be. Az épület speciális technológia alkalmazásával épül – a terület arculatát jelenleg látszóbeton uralja. Ezen látszóbeton felület kivitelezése kiemelkedő minőségű anyaghasználatot és nagy technológiai fegyelmet követelt meg az ott dolgozóktól, de a végeredmény magáért beszél.

Hogy is működik a látszóbeton?

Ennél a szerkezetnél nem kapnak utólagos burkolatot a falak és pillérek, így annak megjelenésére kiemelt hangsúlyt kell fektetni. A zsaluanyag kiválasztásától, és annak „lenyomati képének” megtervezésétől kezdve, a beton helyes receptúrájának a kiválasztásán át, a betonozás szabályos végrehajtásáig sok-sok apró dologra kell figyelni a megfelelő végeredmény elérése érdekében. Így a szerkezetek betonreceptúrájához specifikus cementet, adalékanyagokat és adalékszereket használtak, melyhez a betongyár egyedi receptúrát állított össze a tervezett szín eléréséhez.

A képekért köszönet a Magyar Építők fotósának!